• Vær der for meg

Vær der for meg

12 ungdommer forteller med sine egne ord og deler av sine erfaringer etter å ha mistet noen som stod dem nær. Temaene i boken spenner vidt, og gir innsikt i ulike måter å møte livskriser på. Foruten ungdommene, bidrar ni fagpersoner med artikler som tar utgangspunkt i historiene. Boken er rikt illustrert med fotografier av Lisbeth Michelsen.

En bok for ungdom, av ungdom og om ungdom. Men også en bok for venner og for voksne som møter ungdom som sørger.

Alle vet det

Ingen ser det

Alle kan hjelpe

Ingen gjør det

Dette diktet skrev Hanne, en av ungdommene i boken, ett år etter at hennes yngre søster døde.

Hun opplevde å stå alene med sorgen, uten å få den hjelpen hun så sårt trengte fra de voksne rundt seg. ”Jeg ville at andre skulle se hvordan jeg hadde det inni meg, og jeg trodde voksne mennesker kunne gjennomskue skallet mitt og ta seg litt av meg", sier hun videre i boken.

Mange som sørger tror de er alene om de vonde opplevelsene etter et dødsfall: Er det bare jeg som føler det på denne måten? Er det bare jeg som har venner som ikke forstår? Er det bare jeg som har foreldre og lærere som krever at jeg skal oppføre meg som vanlig etter 14 dager? Er det bare jeg som opplever at voksne ikke hilser på meg?

Tolv ungdommer deler i denne boken sin sorg med oss. Ikke nødvendigvis de aller innerste og mest sårbare tankene, men de forteller, hver på sin måte, hvordan de opplever og takler sin sorg. Det er tolv ungdommers opplevelser man kan lese om her, deres møte med familie, venner, lærere og andre voksne.

Boken beskriver også hvor vanskelig vi som ikke sørger kan få det, enten vi er lærer eller nabo, gammel eller ung, når noen vi kjenner sørger. Både ungdommene og fagpersonene kommer i boken inn på hvor hjelpeløse vi blir i møte med andres sorg. Og denne hjelpeløsheten viser vi dessverre ofte med å trekke oss unna den sørgende. Derfor bokens tittel: Vær der for meg. En klar oppfordring fra de sørgende ungdommene.

Ungdommene i boken har opplevd selvmord, drap, død ved bilulykke og sykdom. Vi møter blant andre to kamerater av Benjamin som ble drept på Holmlia og to ungdommer som mistet fem venner i en og samme bilulykke. Men like viktig som dødsfallene som får stor medieoppmerksomhet, er de dødsfallene de fleste av oss opplever, for eksempel historien om hun som mistet mammaen sin på gulvet utenfor kjøkkendøren hjemme.

Boken egner seg godt som utgangspunkt for samtaler mellom ungdom og voksne om sorg, enten som tema i klasserommet eller som støtte for en samtale mellom lærer og elev.Den er lettlest og har en spennende utforming. Fotograf Lisbeth Michelsen har portrettert ungdommene på en spennende måte. En av ungdommene som bidrar i boken, sa da hun leste manuset: "Denne boken vil jeg anbefale til alle dem som ikke sørger slik at de kan se hvordan vi har det."  • Pris

    kr 298,00

Målform

Antall